Duurzaam wonen met zonne-energie

25 april '22

Elke woning in OolderVeste aan ‘t Water krijgt voldoende zonnepanelen om jouw woning beter te laten presteren dan de wettelijk gestelde BENG 2 eis. Ontdek wat dit voor jou betekent.

image alt

BENG in het kort

BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw en stelt dat iedere (nieuwe) woning in Nederland (bijna) helemaal zelf zijn energie moet kunnen opwekken voor warmte en elektriciteit. De BENG-eisen garanderen jou als (toekomstig) bewoner van een nieuwbouwhuis nóg meer wooncomfort:

  • De woning is energiezuinig ontworpen
  • De installaties verbruiken weinig energie
  • Minimaal de helft van het ‘gebouwgebonden’ energiegebruik (dit is iets anders dan het huishoudelijk energiegebruik) wordt duurzaam opgewekt.

BENG in 3 stappen

BENG is gebaseerd op een driestappenstrategie om een energiezuinig woningontwerp te maken. Een gebouw moet nu gelijktijdig voldoen aan de 3 verschillende BENG-indicatoren:

  • BENG 1 Warmtebehoefte: een eis voor een optimale kwaliteit van de buitenkant van een gebouw (isolatie en isolerend glas), om de warmtebehoefte te beperken.
  • BENG 2 Fossiel energiegebruik: BENG-eis 2 stelt een grens aan hoeveel CO2 de benodigde energie mag uitstoten, voor verwarming/koeling, warm water en ventilatie.
  • BENG 3 Aandeel duurzame energie: van de benodigde energie voor verwarming/koeling, warm water en ventilatie van de woning, moet een groot deel afkomstig zijn uit zon, water, buitenlucht en bodem (duurzame energie).
image alt

Jouw woning in OolderVeste aan ‘t Water

De woningen in OolderVeste aan ‘t Water presteren op het gebied van BENG 2 beter dan de wettelijke BENG eisen. Voor het opwekken van een deel van de gebouwgebonden energiebehoeften worden (afhankelijk van het woningtype) 4 tot 8 zonnepanelen aangebracht. Dit zijn er meer dan het aantal zonnepanelen dat nodig is om te voldoen aan de wettelijke BENG 2 eis. Indien gewenst en fysiek mogelijk, kun je dit aantal optioneel uitbreiden en je woning zo nog meer verduurzamen.

Een duurzame keuze Duurzaamheid
Veilig wonen Hoogwaterveiligheid