Oolderveste aan 't water is de kers op de taart

7 april '22

Ruud Beurskens is als projectontwikkelaar bij OolderVeste aan 't Water betrokken. Sinds dag één, dus wie beter dan Ruud kan je bijpraten over de visie achter de ontwikkeling. Met aanstekelijk enthousiasme begint hij te vertellen.

“Dit plan is ontstaan in 2013. Ja, heel lang geleden, toch weet ik nog precies hoe het ging. We ‘worstelden’ met de opgave. Want op zo’n unieke plek, omringd door water, wil je dat iedereen de kwaliteit optimaal beleeft én dat de architectuur de plek recht aan doet. Op datzelfde moment waren onze collega’s voor een studiereis naar de westkust van Amerika gereisd. Tijdens een presentatie waarin zij de bevindingen met ons deelden, kwam er een foto in beeld van een buurt waar coastal architecture was toegepast en waar je tussen de huizen door, zo naar het water keek. We keken elkaar aan en zeiden bijna gelijktijdig, dit gaan we maken!”

Ruud legt uit dat de westkust door het klimaat veel kleur in de gevel laat zien, van zacht geel tot baby blauw. “Dat past niet bij ons klimaat, dus hebben we gekozen voor de kleuren aan de oostkust die meer ingetogen zijn en daardoor beter passen bij OolderVeste.”

Typisch voor OolderVeste aan 't Water

Toen de architectuur eenmaal was bepaald, definieerde het team 4 elementen die terug moesten komen: de white picket fence, chimney, porche en widow’s walk. Ruud licht toe. “De eerste twee spreken voor zich. Elke huis krijgt een wit hekje en een schoorsteen. De porche, in Nederland de veranda genoemd, is het belangrijkste element. Dit is de plek waar het huis wordt verbonden met de schitterende omgeving. Om die reden hebben we bij de planvorming eerst de porches gepositioneerd op de kavel. Gericht op de zon en maximaal mooi uitzicht. Daarachter zijn de huizen ontworpen.”

Een widdow walk, wat is dat?
De widow’s walk, klinkt niet echt gezellig, maar het is wel een typisch element dat je in veel havens of kustplaatsen terugziet. Het is een plek waar de vrouwen van de schippers stonden te ijsberen om te zien of hun man veilig van de zee terugkeerde. “In Oolderveste aan het water is de widow’s walk vormgegeven in een terras op de 3e verdieping bij de torenwoningen. In tegenstelling tot vroeger is dit straks een fantastische plek bij je huis waar je de zon ziet opkomen en onder ziet gaan, waar je zont, barbecuet en met elkaar een wijntje drinkt”, zegt Ruud.

Warm welkom

Ter hoogte van de torenwoningen prijkt straks de naam van het plan op een bord. Een warm welkom voor een wijk die eenheid uitstraalt in architectuur en openbare inrichting. Iedereen heeft hetzelfde hekje, hetzelfde type architectuur en dezelfde beleving. Ook het groen in het hart van het plan en eromheen is gedeeld eigendom. Ondanks de eenduidige uitstraling, oogt OolderVeste gevarieerd door de verschillende kleuren huizen en er zijn maar liefste 5 verschillende woningen ontworpen.

BPD OolderVeste Drusus

Royaal en altijd met vrij uitzicht

Ruud: “De woningen zijn met minimaal 172 m2 zeer royaal. En dat hebben we heel bewust gedaan. Gezien de opzet en het vrije uitzicht dat we willen borgen, is uitbouwen niet mogelijk. Daarbij is OolderVeste een gezinswijk en net als bij de dijkwoningen in Oolderveste verwachten we dat deze woningen een aantrekkingskracht hebben op families uit het hele land.”

Op dat uitzicht gaat Ruud nog wat dieper in. Terwijl hij op de tekening wijst naar het hart van het plan waar de achtertuinen met porche aan grenzen. “De woningen en veranda’s zijn zo gepositioneerd dat je altijd een blik op het water kunt werpen. Als iemand zou uitbouwen, zou dat het zicht van een ander kunnen belemmeren en dat willen we niet. Om die reden hebben we ook ten aanzien van de beplanting wat regels opgesteld. Uiteraard niet om te beperken, maar om juist de kwaliteit die er straks is tot in lengte van dagen te borgen.”

OolderVeste Drusus

Toekomstdroom

“OolderVeste aan 't Water is de kers op de kaart. Hier beleef je alle seizoen van het jaar optimaal. Hier geniet je van het leven. Borrelen tot de zon ondergaat, barbecueën met vrienden op de porche, kinderen die lekker buitenspelen en verder rust. Volop rust! Ik kan niet wachten om het resultaat straks te bewonderen.”

De architect vertelt Voor altijd een vakantiegevoel
Hier wonen? Woningen