Inspiratie voor de inrichting van je tuin

21 april '23

De tuinen van OolderVeste aan ‘t Water zijn allesbehalve standaard. De voortuinen hebben een white picket fence en de achtertuinen liggen vrij en bieden fantastisch zicht op het water en de natuur in het hart van het schiereiland. Om ervoor te zorgen dat nooit een boom of struik het vrije uitzicht in de weg staat, zijn er regels gemaakt ten aanzien van de hoogte van de beplanting.

Volop mogelijkheden

Om jou te inspireren bij het inrichten van je tuin in OolderVeste aan 't Water heeft tuinontwerpster Adje Hennissen voor bouwnummer 11 en 21 inspiratieplattegronden, tuinontwerpen en een bijbehorend beplantingsplan uitgewerkt. De inspiratieplattegronden laten zien dat er volop mogelijkheden zijn om een tuin te maken die ruimte biedt aan natuur én fijne plekken heeft om beschut buiten te zitten.

De inspiratieplattegronden, tuinontwerpen, plantenboekjes en beplantingslijsten zijn onderaan de pagina te downloaden.

Inspiratieplattegrond bnr 11
Inspiratieplattegrond bnr 21

Omarmd door de natuur

In de ontwerpen heeft Adje gekozen voor natuurlijke vormen, glooiing en prairiebeplanting. "In een prairietuin staat een natuurlijk ogende en onderhoudsvriendelijke mix van siergrassen en rijkbloeiende vaste planten centraal. Tussen het groen zijn plekken waar je lekker beschut zit, alsof je omarmd wordt door de natuur. Vanaf je terras kijk je uit over het water over de golven van vaste planten en grassen die op een heel vanzelfsprekende manier overlopen in het groene hart van OolderVeste aan ’t Water."

image alt

Het gevoel van thuiskomen

Bomen en meerstammige struiken mogen niet ontbreken in een wijkje als dit, vindt Adje. Gelukkig leent de diepe voortuin met white picket fence zich daar heel goed voor. “Ik heb bomen en struiken ingetekend die met de jaren alleen maar mooier en groter worden. Moet je je voorstellen als iedereen dat doet hoe mooi de laan naar je huis er dan uitziet. Thuiskomen, begint met het gevoel van blijdschap als je je straat in komt.” Zichtlijnen in tuinen vindt Adje heel belangrijk en op deze plek spreekt dat natuurlijk voor zich: “Aan de zuidkant van het schiereiland is er wat meer oeverbegroeiing met een soort kreekjes. Een interessant en divers stukje natuur waarbij je niet geheel vrij zicht op water hebt, maar dat maakt deze plek juist extra bijzonder. Tussen begroeiing door kijken maakt het uitzicht vaak interessanter."

image alt

Zo kan het ook

"Ook als het aankomt op het verrijken van biodiversiteit en klimaatadaptie. Op de tekeningen zie je dat ik heb gekozen voor een oprit met waterpasserende bestrating. Regenwater wordt vertraagd afgevoerd waardoor planten er langer van kunnen genieten en het riool geen last heeft van piekbelasting als er een stortbui is. De paden in de tuin heb ik van grind gemaakt. Maar ook Gravier d’Or, een goudkleurig gravel, is prachtig.”

Laat je adviseren

Adje ziet maar al te vaak dat mensen zonder plantkennis zelf de tuin gaan aanleggen. “Zonde, want je doet miskopen en dat kost geld en tijd. Met mijn tuinontwerpen kunnen kopers zelf aan de slag of ze kunnen mij vragen om hulp. Ik ken de plek en de regels. Aangevuld met persoonlijke tuinwensen kom ik met een verrassend voorstel. Ik ben heel benieuwd en kan niet wachten om over een tijdje rond te lopen en te zien hoe de huiseigenaren van OolderVeste aan ’t Water een unieke woonplek hebben gemaakt. Hopelijk met veel groen."

Adje Hennissen
Wat speelt er? Bekijk het laatste nieuws
Wonen in OolderVeste aan 't Water? Bekijk woningen